El CMap Tools a l'Educació Primària

D'entrada, el CMap Tools és una eina d'aprenentatge visual utilitzada per elaborar mapes conceptuals de manera molt senzilla (si es tenen coneixements d'informàtica). I us preguntareu, què és un mapa conceptual? Doncs un mapa conceptual, o esquema conceptual, és una representació gràfica de conceptes teòrics. I aquest, és l'objectiu del Cmap Tools. En manejar el Cmap Tools, es poden enllaçar a cadascun dels conceptes o nodes del mapa pràcticament tot tipus d'arxius (imatges, vídeo, text, so, pàgines web, documents, presentacions, animacions flash, etc). També dóna la possibilitat d'utilitzar imatges com a conceptes, de manera que s'assegura l'èxit del seu ús amb alumnat d'Educació Primària.

El Cmap Tools ens permet introduir-nos en l'ensenyament amb recursos multimèdia.

Però, ¿és una eina adequada per a l'ús en alumnes d'Educació Primària?

El CMapTools, d'una banda, és una bona forma per explicar a l'alumne conceptes difícils d'aclarir i que l'alumne, a través del llibre, li pot resultar difícil d'entendre. Amb aquesta eina li podrem explicar visualment el tema a tractar d'una manera més senzilla i, possiblement, més divertida. És a dir, que l'ús que li pot donar el professor per ensenyar a l'alumne és un ús que l'alumne li pot ser de gran utilitat, tant a l'hora d'entendre conceptes com a l'hora d'estudiar.

El CMapTools podria tenir diverses funcions en aquest cas. Per exemple, en visualitzar els esquemes gràfics li permetria a l'alumne classificar les idees mes importants, o també el programa podria generar a llarg termini un aprenentatge significatiu.

D'altra banda, el problema possiblement aparegui quan se li faci servir a l'alumne aquest tipus de programa, ja que no és un programa fàcil de manejar si no es tenen previs coneixements d'informàtica. Encara que, si se li va introduint a poc a poc, segurament en el tercer cicle se li pugui començar a introduir el seu ús per a classificar conceptes, les idees més importants, etc. Cal destacar que encara que el seu ús sigui limitat en el sentit que no és fàcil en segons quins casos, té molts avantatges sobre l'alumne, com:
  • Permet desenvolupar el seu potencial acadèmic.
  • Usar conceptes apropiats.
  • Són autors del seu aprenentatge.
  • És l'administrador de la seva carpeta.
  • Fomenta el treball col·laboratiu.

En definitiva, és una eina molt útil per organitzar les idees d'un treball, concepte, etc. A més es poden combinar amb imatges. Permet i afavoreix el treball en grup, el que ajuda a potenciar la motivació dels alumnes. 

Exemple de CMap Tools:
Mapa conceptual relacionat amb la normativa APA

Comentarios

Entradas populares de este blog

Les presentacions Power Point a l'Educació Primària

El Symbaloo a l'Educació Primària

Blogger a l'Educació Primària